زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

رزق نیکو (قرآن)





بعضی ارزاق تنها در دنیاست و به همه داده می‌شود و با فنای دنیا، فانی خواهد شد و از میان این ارزاق در دنیا که لازمه آخرت است ایمان هست، و بعضی دیگر مخصوص مؤمنان بوده و در آخرت عطا می‌شود و آن، پایدارترین و بهترین ارزاق است.


۱ - پاداش خدا به مؤمنان مهاجر



والذین هاجروا فی سبیل الله ثم قتلوا او ماتوا لیرزقنهم الله رزقا حسنا وان الله لهو خیر الرزقین. «و کسانی که در راه خدا، هجرت کردند سپس کشته شدند یا به مرگ طبیعی از دنیا رفتند خداوند به آنها روزی نیکوئی می‌دهد که او بهترین روزی دهندگان است».
و از آنجا که در آیات گذشته سخن از مهاجرانی به میان آمد که از خانه و کاشانه خود به خاطر نام الله و حمایت از آئین او بیرون رانده شدند، در این آیه از آنها به عنوان یک گروه ممتاز یاد کرده، می‌گوید: (کسانی که در راه خدا هجرت کردند، سپس شربت شهادت نوشیدند و یا به مرگ طبیعی از دنیا رفتند خداوند به همه آنها روزی نیکوئی می‌دهد، و از نعمت‌های ویژه‌ای برخوردار می‌کند چرا که او بهترین روزی دهندگان است) (و الذین هاجروا فی سبیل الله ثم قتلوا او ماتوا لیرزقنهم الله رزقا حسنا و ان الله لهو خیر الرازقین). بعضی از مفسران گفته‌اند: (رزق حسن)، اشاره به نعمت‌هائی است که وقتی چشم انسان به آن می‌افتد، چنان مجذوب می‌شود که نمی‌تواند دیده از آن بر گیرد و به غیر آن نگاه کند، و تنها خدا قدرت دارد که چنین روزی را به کسی دهد.

۲ - پاداش مؤمنان عمل صالح



رسولا یتلوا علیکم ءایـت الله مبینـت لیخرج الذین ءامنوا وعملوا الصـلحـت من الظلمـت الی النور ومن یؤمن بالله ویعمل صــلحا یدخله جنت تجری من تحتها الانهـر خــلدین فیها ابدا قد احسن الله له رزقا. «رسولی به سوی شما فرستاده که آیات روشن الهی را بر شما تلاوت می‌کند، تا آنها را که ایمان آورده، و عمل صالح انجام داده‌اند از تاریکی‌ها به نور، هدایت کند و هر کس به خدا ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد او را در باغ‌هائی از بهشت وارد سازد که از زیر درختانش نهرها جاری است، جاودانه در آن می‌مانند، و خداوند روزی نیکوئی برای او قرار داده است».
(قد احسن الله له رزقا) - در این جمله احسان خدا را در آنچه به ایشان روزی کرده می‌ستاید، و مراد از (رزق) ایمانی است که به ایشان روزی کرده، و همچنین عمل صالحی که توفیقش را به ایشان داده، و بهشتی که در آخرت به ایشان می‌دهد. ولی بعضی از مفسرین گفته‌اند: مراد از رزق تنها بهشت است.

۳ - پانویس


 
۱. حج/سوره۲۲، آیه۵۸.    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۴، ص۱۴۹.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۴، ص۵۶۵.    
۴. طلاق/سوره۶۵، آیه۱۱.    
۵. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۴، ص۲۵۹.    
۶. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۹، ص۵۴۶.    


۴ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «رزق نیکو».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.